De naam ‘tea tree’ is eigenlijk best een vreemde naam voor een boom. Waarom wordt de boom zo genoemd? Dit heeft alles te maken met hoe de boom ontdekt is. Het is de Britse kapitein Cook die de Melaleuca alternifolia ‘tea tree’ genoemd heeft.
Ontdekking Tea Tree, Down Under!
De Aboriginals, de oorspronkelijke inheemse bevolking van Australië, kennen de kracht van de tea tree al honderden jaren. Australië is pas in de 18e eeuw ontdekt door de westerlingen, en wel door de Britse Kapitein Cook.
Eenmaal aan wal gekomen, observeerde hij de inheemse bevolking, de Aboriginals. Wat kapitein Cook zag, was dat de inwoners van Australië thee maakten van de bladeren van een boom. Kapitein Cook gaf deze boom vervolgens de simpele naam: ‘Tea Tree’.
Wat Cook tevens opmerkte, was dat de gemaakte thee werd gedronken door mensen die lichamelijke kwalen hadden. Kapitein Cook besloot vervolgens om zelf thee van de tea tree te maken. De thee gaf hij aan de bemanning van zijn schip te drinken, zodat ze bijvoorbeeld geen scheurbuik kregen. En wonder boven wonder, het middel werkte!
De Aboriginals gebruikten de bladeren niet alleen voor thee, maar wreven ze ook fijn en verwerkten ze verder met klei tot een soort van verpakkingen. Deze tea tree verpakkingen konden dan gebruikt worden voor huidafwijkingen of allerlei ontstekingen.
Tot zover de geschiedenis, ontdekking en naamgeving van de “Tea Tree”.
Geschiedenis Tea Tree
In de jaren ’30 en ’40 werd tea tree olie in Australië veel gebruikt. Ook in de tweede wereld oorlog werd de olie gebruikt om Australische soldaten van voetschimmel te helpen. De voetschimmel was binnen een paar dagen verdwenen!
Na de tweede wereldoorlog werd de tea tree olie minder populair. Dit kwam doordat er andere antibacteriële middelen, zoals antibiotica, op de markt kwamen. Een andere reden dat de tea tree olie aan populariteit verloor, was omdat mensen minder interesse in natuurlijke producten hadden gekregen.
Tijdens de 30 jaar die volgden was tea tree olie een zeldzaam product geworden. De tea tree productie was bijna helemaal ingeklapt. Pas in de jaren ’70 kwam de olie weer op de markt. Mensen kregen weer meer interesse in natuurlijke producten. Er werden commerciële plantages opgezet en langzaam kwam de tea tree olie weer terug.